Home » vaerd at vide » Alkohol » Spirituskørsel

Alkohol må siges at have den allerstørste indflydelse på risikoen for ulykker i trafikken. Rent statistisk er spirituskørsel skyld i hver 4 dræbte i trafikken. Hver 6 kvæstede i trafikken kan også skyde skylden på alkohol. Hvis man overhovedet kan sige, at noget er positivt i denne sammenhæng, så er det, at to ud af tre dræbte og kvæstede er spritbilisten selv.

Som alle forhåbentlig er klar over, så er promillegrænsen på 0,5. Hvad folk oftest ikke ved er, at man godt kan blive anholdt og dømt for spirituskørsel, uden at ens promille er over 0,5. Dette kan ske, hvis politiet vurderer, at vedkommende ikke kan fører køretøjet på ordentlig vis.  En sådan dom får ofte store konsekvenser for folk. Men husk at det ikke kun er personen selv, som det går ud over. Det rammer især også familien.

Hvis en personen vælger at kører spirituskørsel flere gange, og personen flere gange bliver taget med en høj promille, ja så falder hammeren hårdt. Kørekortet bliver frakendt i allermindst tre år, pluds at man får en fængselsstraf.


Spirituskørsel – Hvordan stopper man dem nemmest?

Hvis det er muligt, så husk at planlægge jer ud af problemerne. Derved undgår man ubehagelige situationer senere på aftenen. Derfor er det bedste og mest forbyggende råd, at man på forhånd skal aftale, hvem der kører hjem. Hvis ingen vil eller der er tvivl, så lad bilen stå derhjemme.

Hvis uheldet er ude, og man ser nogle, som vil køre hjem selvom de har drukket så grib ind. Det kan ofte være meget svært, men gør det, det kan i sidste ende rede menneskeliv.

Du kan stoppe en spritbilist ved at:

  • Fortæl vedkommende, som har drukket, at du ikke vil have at hun eller han kører.
  • Husk at alliere dig med venner og familie, jo flere i er, jo nemmere er det at virke overbevisende. På denne måde kan i også støtte hinanden.
  • En meget nem løsning er at tilbyde vedkommende en overnatning.
  • En mulighed er også at ringe efter en taxi. Hvis vedkommende ikke har penge så lån personen pengene.
  • Hvis du ikke selv har drukket, så kan du blot give vedkommende et lift.
  • En sidste udvej er at melde vedkommende til politiet. Husk at man altid kan melde folk anonymt.